Descobrim el so de la sirena d’avís de bombardeig

Durant la Guerra Civil Badalona va patir setze bombardejos, a conseqüència dels quals van morir 154 persones i en van resultar ferides 545.

Per informar i protegir la ciutadania es van dictar una sèrie de disposicions que calia complir en cas de bombardeig. Una era el senyal d’alarma que s’emetia de forma amplificada per avisar d’una situació de perill imminent.

El Museu ha ingressat, aquest any, un disc de laca amb l’enregistrament en català i en castellà de l’avís d’alarma per bombardeig, seguit del so d’una sirena. Malgrat el deficient estat de conservació de la laca, gràcies a la intervenció de l’enginyer Enric Giné, del laboratori de so Tasso, s’ha pogut recuperar el que hi havia gravat.

El 30 de juny, fa vuitanta-un anys, Badalona va patir el pitjor bombardeig de la seva història. Hi va haver 65 morts, 231 ferits i nombrosos danys materials. Volem convidar-vos a escoltar aquell avís que van sentir els nostres veïns i que testimonia un dels moments més difícils de la ciutat que, encara avui dia, esgarrifa i posa la pell de gallina.

 

Escoltar avís i sirena. Versió catalana

Escotar avís i sirena. Versión castellana

 

Foto: Ufficio Storico Aeronautica Militare

 

 

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *