Títol exposició: PERFUMERIA PARERA. 100 ANYS DE VARON DANDY
Durada: del 15 de desembre de 2022 fins al 14 de maig de 2023
Lloc: Museu de Badalona

Horari: de dimarts a divendres de 17 a 20 h.

Dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h i diumenges i festius de 10 a 14 h.

 

L’exposició Perfumeria Parera. 100 anys de Varon Dandy i el llibre que l’acompanya, són el fruit d’una llarga recerca portada a terme per la historiadora Núria Casals per iniciativa del Museu de Badalona.

Es tracta de resseguir la trajectòria i l’evolució de Perfumeria Parera, que va ser la indústria badalonina més destacada del sector i una de les més importants de tot el país. També es dedica un apartat a les altres fàbriques del ram que hi va haver a la ciutat de Badalona abans de la Guerra Civil.

Fundada per Joan Parera l’any 1912, la marca estrella de Perfumeria Parera va ser Varon Dandy, creada fa justament 100 anys. Identificava, entre altres productes, una colònia, una loció i un fixador. Pionera en el seu camp, va ser una de les primeres línies de perfumeria, si no la primera, adreçada al genere masculí.

Va tenir una enorme acceptació i es va vendre a molts països, sobretot de Llatinoamèrica. Altres productes d’èxit de la casa abans de la Guerra Civil van ser, sobretot, Tentación i Cocaína en Flor, però també Pin’s i Gong. Ja a la segona meitat del segle XX, van assolir molta popularitat, entre d’altres, Agua Profunda, Vereda, Giovanna, Brando, Jacq’s o Andros.

L’exposició, a banda de peces i documents dels fons del Museu de Badalona, reuneix un conjunt de flascons, envasos de cosmètics i altres objectes procedents de diverses col·leccions particulars, que també apareixen reproduïts a la publicació.

Crèdits

ORGANITZACIÓ I PRODUCCIÓ: Museu de Badalona

DIRECCIÓ: Margarida Abras Pou

COORDINACIÓ: Francesca García Almagro i M. Dolors Nieto Sabater

TEXTOS: Margarida Abras

PROJECTE EXPOSITIU I DISSENY GRÀFIC: Francesca García Almagro

IL·LUMINACIÓ: Francisco Ruiz

TRACTAMENT FOTOGRÀFIC: Lluís Andú

DIFUSIÓ: Esther Espejo i Núria Sadurní

MUNTATGE: Francisco Ruiz, Antonio Cobarro, David Navarro, Boutaina Lefraiji

ATENCIÓ AL PÚBLIC: Antònia Díaz i Patrícia López

ADMINISTRACIÓ: Mònica Andreu i Cristina Izquiano

AGRAÏMENTS: Sònia Alonso, M. Antònia Bassols, Enric Bejiga, Àngels Casanovas, Miquel Domingo, Josep Duran, Sisco Farràs, Mateu Llinàs i Audet, Gerard Martí, Marc Martí, Víctor Oliva, Família Parera, Ramon M. Planas, Juanjo Ruiz Crivillé, Manel Serra, Botiga Jaume Punto de Santa Coloma de Queralt, Botigues Museu de Salàs, Colección Crivillé, Coty Inc., Fundació Planas Giralt, Museu del Perfum, Reactivació Badalona, SA, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Històric de Sabadell, Arxiu Municipal de Granollers, Arxiu Nacional de Catalunya i MNAC.