Sant Antoni Abat (Alt Egipte, 251?-356) fou un monjo cristià pioner de l’eremitisme. És considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers.

La llegenda explica que era un gran amic dels animals i que, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida. Per aquest motiu se l’anomena popularment sant Antoni del porquet i també sant Antoni dels ases. La festa se celebra el dia 17 de gener (és un dels sants de la setmana dels barbuts!).

Com a protector dels animals útils per a les feines del camp i dels que, abans de l’aparició dels automòbils, es feien servir per al transport, se celebren en honor seu un gran nombre de festes populars. La passada de Sant Antoni –com la coneixem a Badalona- és una festa de la qual es té constància ja des del segle XIX.

Les fotografies d’aquest àlbum són del fons de Josep Cortinas i corresponen a una passada de Sant Antoni de final dels anys quaranta i a una altra de l’any 1964.

La passada de Sant Antoni i Josep Cortinas