L’any 1873 Joaquim Montal Fita, arenyenc, entrà com a soci de l’empresa tèxtil Soler, Tous y Compañía, una fàbrica cotonera fundada l’any 1843. En aquell moment l’empresa canvià de nom i passà a denominar-se Soler, Montal y Compañia. L’any 1882, Montal adquirí la majoria del capital i la societat es transformà en Montal y Compañía. Anys més tard, en morir Joaquim, els seus fills Joaquim i Agustí Montal Biosca van seguir al davant el negoci que, l’any 1929, es va transformar en societat anònima, amb la denominació d’Industrial Montafita, SA.

La fàbrica estigué sempre ubicada en un peça de terreny situada entre els carrers de Martí Pujol, Rector i Agustí Montal. Amb els anys, es va ampliar fins arribar a l’actual carrer de Pau Rodon. La torre Pi Gibert, construïda a principis del segle XX, fou també propietat d’aquesta indústria.

L’any 1990 va fer donació al Museu i a l’Arxiu Històric de la Ciutat de la documentació de l’empresa, entre la qual també hi havia un conjunt molt interessant de fotografies. La recent defunció d’Agustí Montal Costa (Barcelona 1934-2017), que també havia estat vinculat a l’empresa, ha motivat la publicació d’aquestes imatges.

Industrial Montalfita, SA