El 25 de setembre farà seixanta anys de la riuada del Vallès Occidental de l’any 1962, una catàstrofe hidrològica originada per grans precipitacions que van desbordar els rius Llobregat i Besòs i els seus afluents a les parts més baixes, i que va provocar una avinguda torrencial d’aigua que va causar 700 víctimes i moltes pèrdues materials.

El pitjor va passar al Valles Occidental, a Terrassa, Rubí, Sabadell, Sant Quirze, Cerdanyola, Ripollet i Mollet, però la població de Sant Adrià de Besòs, situada a la zona baixa del riu Besòs a tocar de la desembocadura, també va patir els efectes de la besossada, tot i que no hi va haver morts.

El pont del tren va resultar afectat, i se’n va haver d’habilitar un de provisional fins que es va poder arranjar. De retruc, aquest fet afectà totes les persones que havien d’utilitzar-lo en els seus desplaçaments.

Josep Cortinas, fotògraf del qual el Museu conserva el fons, s’hi va acostar pocs dies després i en va fer el reportatge que es pot veure en aquest àlbum, que també inclou imatges de Joaquim Font i Cussó que, igualment, hi va anar a fer fotos.

Aquestes imatges ens recorden la força que pren l’aigua quan la situació meteorològica li és favorable i ens ajuden, segur, a reflexionar sobre l’activitat dels humans en relació a la natura.

Veure l’àlbum

60 anys de les riuades més nefastes