L’11 de maig se celebra la festivitat de Sant Anastasi, personatge que, segons la tradició llegendària, havia nascut a Lleida. Fou soldat de la guàrdia pretoriana de Dioclecià i va ser martiritzat a Badalona juntament amb 73 companys l’any 305.

Patró de Badalona des del 1672, el dia del sant és la jornada central de les Festes de Maig, en què se celebren les festes de la ciutat amb un reguitzell d’actes i actuacions (el més significatiu, la nit del 10 de maig, quan es crema el Dimoni). Al carrer que porta el nom del sant, hi ha una fornícula amb la seva imatge.

El conjunt de fotografies que segueixen testimonien, en anys diferents, un dels actes religiosos que es fan entorn de la diada: la processó amb el tabernacle amb el sant que, a principi del segle XX, sortia de l’església de Santa Maria, passava pel carrer de Sant Sebastià i tornava a l’església. Anys més tard, farà recorreguts més llargs pels carrers de la ciutat.

Aquesta tradició, que va durar fins a la dècada dels setanta, es va recuperar com a acte de tradició a les Festes de Maig durant el pas del segle XX al XXI.

Veure l’àlbum

11 de maig, Sant Anastasi