200 anys de la mort del baró de maldà

El 15 de febrer es van commemorar els dos-cents anys de la mort de Rafael d’Amat i de Cortada (Barcelona 1746-1819), conegut com el baró de Maldà.

Membre d’una família de la petita noblesa barcelonina, fou un escriptor il·lustrat que passà a la posteritat gràcies a la seva obra Calaix de Sastre,un immens dietari en 60 volums que recull les impresions i vivències del baró des del 1769 fins a la seva mort, el 1819, sense pràcticament interrupcions. Aquesta gran obra, considerada un dels textos més importants de la narrativa catalana entre els segles XVIII i XIX,  és, a més, una font indispensable per conèixer les festes, costums i comportaments socials de la Catalunya de l’època.

Com a membre d’un estament privilegiat, el baró va poder gaudir d’una vida ociosa i plena de comoditats que li va permetre desenvolupar la seva curiositat natural per tot el que passava al seu voltant. Fou un espectador -i narrador- d’excepció de totes les celebracions i festes que tenien lloc tant a Barcelona com a moltes altres localitats properes a la ciutat comtal. Viatjava amb freqüència per Catalunya i les seves descripcions dels llocs que visitava constitueixen una font privilegiada per conèixer la societat catalana de la segona meitat del segle XVIII.

L’any 1766, el rei Carles III li va concedir el títol de baró de Maldà i Maldanell.

Rafel d’Amat va tenir una relació especial amb Badalona, ciutat on tenia casa i propietats –Can Peixau– i on sovint feia estades. L’any 1948, l’historiador badaloní Josep M. Cuyàs i Tolosa va publicar el llibre Badalona en las postrimerías del siglo XVIII y en los albores del XIX: estancias de Don Rafael Amat y de Cortada en “Can Pexau” on recollia totes les referències que el baró havia reflectit en el seu dietari sobre Badalona i els seus habitants, la majoria relacionades amb les festivitats. Aquest seria precisament el material que utilitzà Cuyàs per fonamentar la llegenda sobre la Cremada del Dimoni.

De cara a la tardor, el Museu dedicarà un cicle de xerrades a la figura del baró de Maldà

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *