Un Sant Jaume del segle XVII

Aquest fragment d’un relleu de ceràmica, fet a motlle per pressió, representa l’apòstol Sant Jaume, abillat com un pelegrí, i va ser recuperat durant les excavacions al solar de l’Estrella, al barri de Coll i Pujol de Badalona, l’any 2019.

La figura d’aquest sant va ser molt venerada a tot Europa, ja des del segle XII, quan es consolidà la ruta de peregrinació que, des de tots els punts del continent, portava cap a la ciutat de Santiago de Compostel·la on es troba, segons la llegenda, la tomba de l’apòstol sant Jaume.

La figura, que data del segle XVII, porta alguns dels atributs propis d’aquest apòstol, fet que en permet la identificació. Aquest seria el cas del barret d’ala ampla amb la vieira del pelegrí, de l’esclavina amb vieires i de la capa de viatge que portava a sota. Els elements que li falten per completar l’hàbit de pelegrí, com són la carbassa, el bordó o bàcul i l’escarsella, probablement formaven part del fragment de la figura que no s’ha conservat.

Una de les rutes de peregrinació escollides pels pelegrins europeus, especialment pels procedents d’Itàlia, per arribar a Santiago, resseguia el recorregut de l’antiga Via Augusta romana que passava, precisament, prop del punt de la nostra ciutat on es va fer la troballa.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *