Ja fa temps, l’any 1999 i l’any 2006, M. Rosario Viñas y de Ortiz va fer donació al Museu d’un grup de més de 800 fotografies estereoscòpiques en positiu i en negatiu, majoritàriament del seu entorn familiar. Són fotografies dels primers anys del segle XX i la majoria les va fer la seva mare, M. Dolores de Ortiz y de Borràs, que pertanyia a una família acabalada i burgesa. Casada amb Ramon Viñas, la família estava establerta a Barcelona, però tenien casa i propietats a Badalona.

Les fotografies estereoscòpiques són en vidre i contenen dues imatges: la que veu l’ull dret i la que veu l’ull esquerre. En mirar-les amb una màquina amb doble lent, la imatge es veu en 3D.

Aquest fons és interessant per diverses raons: perquè conté algunes imatges de Badalona de principi del segle XX, moment del qual hi ha pocs testimonis gràfics de la ciutat; perquè hi ha imatges d’algunes activitats i fets esdevinguts a Barcelona en aquella època i, finalment, perquè reflecteix accions, activitats, espais, vestuari… de la vida quotidiana d’una classe social, la burgesia.

Veure l’àlbum

La vida de la burgesia a principi del segle XX. El fons de M. Rosario Viñas y de Ortiz