Josep Cortinas i Badalona

Autora:  Montserrat Carreras García

Museu de Badalona, 1991.

Petit recull de l’obra del fotògraf badaloní Josep Cortinas i Suñol, editat pel Museu l’any 1991. El llibre mostra només una mínima part del fons Cortinas, conservat a l’Arxiu d’Imatges del Museu, que inclou, d’aquest autor, 11.000 positius en paper de mides diverses, 8.800 diapositives i 2.300 fulls amb negatius de 35 mm.

Josep Cortinas i Suñol (Badalona 1908-1995) era mecànic d’ofici. Cap a mitjan anys vint s’inicià en la fotografia, pràctica que no abandonaria mai, tot i que no s’hi va dedicar professionalment. Va participar en nombrosos concursos i exposicions, i va ser un dels fundadors de la Secció Fotogràfica del Museu (1969) que l’any 1979 li dedicà un homenatge. Gran coneixedor de les tècniques fotogràfiques, exercí de mestre per a molts aficionats. La seva obra, centrada sobretot en la ciutat de Badalona, comprèn diferents gèneres, com el retrat, el paisatge, la pesca, la indústria, escenes de vida quotidiana, festes i esdeveniments, etc., i té un gran valor tant artístic com documental.

A partir de l’any 1981, Cortinas va anar donant les seves fotos al Museu de Badalona, on es conserven i es poden consultar, i va iniciar així la creació de l’Arxiu d’Imatges del Museu, que avui compta amb gairebé un milió de fotografies.

El 1991 l’Ajuntament li va lliurar una reproducció de la Venus de Badalona com a reconeixement a la seva tasca cultural i a la seva generositat, i el Museu va publicar aquest llibre amb un petit recull de fotografies seves. El 1998 el Ple municipal va donar el seu nom a una plaça, on es pot veure la reproducció d’algunes de les seves fotografies.

 

LLIBRE EXHAURIT