En aquesta edició de la Magna Celebratio, a més dels actes presencials que s’han programat -alguns dels quals es podran seguir en directe pel nostre canal de Youtube-, s’han preparat diferents continguts que us permetran aprofundir en diversos aspectes, tant de vida quotidiana en època romana, com d’arqueologia i tècniques constructives conservades a l’antiga ciutat romana de Baetulo, alhora que us conviden a fer, des de casa, diferents propostes de tallers i receptes.

BENVINGUTS A LA MAGNA CELEBRATIO 2021

TALLER: FEM UNA CORONA PER A UN BANQUET. XVI MAGNA CELEBRATIO

Enguany la situació de pandèmia no ens permet fer els tallers que cada any us oferim a peu de carrer, però sí que podem fer-los de forma segura a través de la pantalla!

El que us proposa la nostra educadora, la Sara, és molt divertit i molt fàcil de fer, especialment ara que la natura reneix després d’haver dormit durant tot l’hivern. Les flors i plantes que teniu al vostre entorn us poden servir per fer-vos corona que lluïreu a tots els banquets, seguint la moda dels romans!

ELS JOCS DE CARRER A L’ÈPOCA ROMANA. XVI MAGNA CELEBRATIO

En els jocs de carrer de l’època romana hi tenien un paper molt destacat la punteria i la destresa que es posava a prova amb materials i objectes que tots els nens tenien a mà.

LA MEDICINA EN ÈPOCA ROMANA. LES CIRURGIES MÉS FREQÜENTS. XVI MAGNA CELEBRATIO

Els romans coneixien i practicaven la cirurgia però com ho feien? De quins instruments es servien? I, quina mena d’intervencions eren les més freqüents?

L’Assumpta i en Toni, del Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona, ens ho expliquen.

UNA RECEPTA ROMANA. EPITYRUM. XVI MAGNA CELEBRATIO

Des del Museu de Badalona volem portar una mica de la cultura romana a casa vostra i més concretament a la vostra taula, aprofitant la finestra de la Magna Celebratio en línia!
Mireu quina recepta més bona i més fàcil de fer. Us hi animeu?

LA MEDICINA A L’ÈPOCA ROMANA. FERIDES I CURES. XVI MAGNA CELEBRATIO

Els romans van aprendre dels grecs la major part de les cures mèdiques i les tècniques de cirurgia. Però el cost d’un metge no tothom el podia afrontar, així que mentre les classes més empobrides utilitzaven herbes i remeis per curar els seus mals, les classes benestants gaudien d’un metge privat. Sabem a més que els millors metges i cirurgians eren enrolats a l’exèrcit per curar els ferits i que dins dels campaments hi havia hospitals de campanya. En aquest vídeo descobrim algunes de les cures per als mals més antics.

LA CONSTRUCCIÓ A BAETULO. ELS PAVIMENTS. XVI MAGNA CELEBRATIO

Els paviments en època romana, no només eren un element constructiu que endreçava una estança i la feia més higiènica, sinó que també es van convertir en un gran aparador de la riquesa dels pròspers propietaris de cases i vil·les. A més, els mosaics s’han convertit en el temps en un element definitori de la cultura romana. Veurem algunes de les tipologies de paviments més importants que s’han conservat a la ciutat romana de Baetulo.

TALLER: FEM UN CONJUR. XVI MAGNA CELEBRATIO

L’Abel Marco, educador del Museu de Badalona, ens presenta un dels aspectes més amagats de la societat romana: la màgia! I és que hi ha poques civilitzacions més supersticioses que la romana! La màgia, fos bona o fos dolenta, sempre era present en el dia a dia dels nostres avantpassats llatins que s’escarrassaven per atraure la bona sort i fer fora les malediccions amb incomptables estratègies. L’Abel ens explica, precisament, una d’aquestes fórmules que utilitzaven els romans per protegir-se: els conjurs de colors. Amb ell aprendreu quin significat tenien i com es podien fer.
Us hi animeu?

JOCS DE TAULA INSPIRATS A L’ÈPOCA ROMANA. XVI MAGNA CELEBRATIO

En Pau Regincós, de Ludus Mundi, que col·laboren aquest any a la XVI MAGNA CELEBRATIO, ens presenta una selecció de jocs de taula, inspirats en època romana tant per jugar adults, però també amb la família. Apassionats de la història i de les llargues hores de sobretaula i entreteniment, no us perdeu tot el que ens explica en Pau sobre aquests quinze jocs!

LA CONSTRUCCIÓ A BAETULO. LES PARETS. XVI MAGNA CELEBRATIO

En època romana, els edificis eren construïts segons els preceptes dels arquitectes, com Vitrubi. En ells requeia la responsabilitat de satisfer els clients però també de garantir la fermesa de la construcció que s’edificava. No a totes les províncies romanes es construïa de la mateixa manera, calia adaptar-se als materials i a la tradició constructiva de la mà d’obra de cada regió. Un bon exemple el trobem en els murs de tovot i tàpia de la ciutat romana de Baetulo.

LA MEDICINA A L’ÈPOCA ROMANA. HERBES I REMEIS. XVI MAGNA CELEBRATIO

Gràcies als textos clàssics coneixem molts remeis utilitzats pels romans la majoria fets a base d’herbes i plantes aromàtiques. La composició d’aquests medicaments naturals potser no us sonarà, però ja veureu que els símptomes pels quals s’utilitzaven no han canviat pas tant, tot i haver passat tants segles.
 

LA CONSTRUCCIÓ A BAETULO. LA PINTURA MURAL. XVI MAGNA CELEBRATIO

En algunes ocasions, a les excavacions arqueològiques, podem recuperar les pintures que encara es conserven a les parets dels edificis públics i privats d’època romana.

A Baetulo se’n conserven alguns exemples, i gràcies a ells sabem com eren les pintures que decoraven les estances i podem conèixer d’on venien els pigments i les tècniques que s’utilitzaven per aplicar-los.

SCRIPTORIUM. ELS SUPORTS DE L’ESCRIPTURA. XVI MAGNA CELEBRATIO

Llegir i escriure era per les classes benestants romanes una asignatura indispensable per a l’educació i la prosperitat dels fills però, quins suports eren els que utilitzaven per escriure?

Amb la Laia, del Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona, descobrim alguns dels suports que utilitzaven com poden ser la cera, el papir o el metall.

ELS JOCS DE TAULA. XVI MAGNA CELEBRATIO

El joc sempre ha estat per als infants un entreteniment, però també un aprenentatge que els ajudava a entendre el món i a imitar-lo. Veurem com alguns aspectes no han canviat tant des d’època romana fins a l’actualitat i que, fins i tot, molts jocs i joguines són més semblants als nostres del que ens pensem. La Roser, del Grup de Reconstrucció històrica de Badalona, ens explica en aquest vídeo com eren els jocs de taula dels romans.

TEMPS DE PANDÈMIA. XVI MAGNA CELEBRATIO

Quan va néixer la medicina romana? En quins principis es basava? Quines malalties tractava? I quines no va poder tractar?
Com la temible plaga antonina, també anomenada pesta antonina, de Galè o de Marc Aureli, considerada la primera pandèmia que va afectar de manera global l’Imperi romà del segle II dC.
L’Assumpta Salietti, del grup de Reconstrucció Històrica de Badalona ens ho avança en aquesta primera píndola dedicada a la medicina romana.

LA CONSTRUCCIÓ A BAETULO. LA VOLTA DE LES TERMES

El tractat d’arquitectura de Marc Vitrubi ens ha deixar una gran informació sobre com construir, però també com economitzar els recursos naturals.

Un gran exemple el trobem en les pautes que va recollir sobre l’edificació dels banys termals, un dels edificis d’oci per excel·lència a la societat romana i una de les restes patrimonials més representatives i úniques de Badalona: les termes públiques.

LA CONSTRUCCIÓ A BAETULO. ELS ELEMENTS CERÀMICS

L’argila és un dels materials més utilitzat en època romana. A Badalona, que el sòl n’és ric, és bastament utilitzat, tant per fer àmfores com per a les teulades. Però quina diversitat de materials constructius es poden fer amb fang? Quants en trobem a la ciutat de Baetulo?

De la mà de l’arqueòloga i conservadora del Museu, Esther Gurri, descobrirem quins són i veurem algunes peces úniques conservades al Museu de Badalona.

L’ESCRIPTURA EN ÈPOCA ROMANA. LES TINTES. XVI MAGNA CELEBRATIO

Els romans van entendre la escriptura com una eina indispensable per a treballar i comunicar-se, però també per difondre lleis i, sovint, com un element més de propaganda política. Han arribat moltes obres llatines els nostres dies que constitueixen una de les primeres obres de literatura, historiografia i ciència, però també de grafits, llistes de preus, cartes personals, etc. Llegir i escriure era per les classes benestants un element indispensable per a l’educació i per a la prosperitat dels seus fills. Però com era les tintes que utilitzaven? I com s’obtenien?

La Laia i en Toni, del Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona, ens ho expliquen molt bé.

CONFERÈNCIA: LA CONSTRUCCIÓ D’UNA CIUTAT

La civilització romana va donar molta importància i protagonisme a les ciutats, engrandint les preexistents i creant-ne moltes de noves arreu dels territoris que conqueria. Aquestes ciutats de nova planta seguien, bàsicament totes, el mateix model tant pel que fa a planta com al plantejament dels edificis públics i privats que la vestirien.

En aquesta conferència descobrirem com són les ciutats d’època romana, a partir de l’exemple de Baetulo, però també de la resta de ciutats romanes que s’han conservat i estudiat a Catalunya, i posant un especial èmfasi en els espais i edificis públics que s’hi edificaven.

A càrrec de Joan Santacana, arqueòleg, historiador, doctor en Pedagogia i professor de Didàctica del Patrimoni, UB.

CONFERÈNCIA: ELS FONAMENTS VITRUVIANS DE LES CASES DE LA CIUTAT ROMANA DE BAETULO

L’arquitecte, enginyer i tractadista romà del segle I aC, Marc Vitruvi descriu en la seva obra De architectura, un model ideal de casa romana per a les èlits de l’època d’August: la casa d’atri i peristil.

A Baetulo tenim dos exemples clars d’aquest estil constructiu com són la Casa dels Dofins i la Casa de l’Heura, les característiques principals de les quals descobrirem en aquesta xerrada, juntament amb les d’altres domus destacades, d’aquest i d’altres estils menys canònics, que s’han conservat arreu del territori català.

Un viatge als espais públics i privats d’una de les institucions més importants de la societat romana, la família.

Conferència a càrrec d’Ada Cortés, doctora en Arqueologia Clàssica i especialista en arquitectura domèstica en època romana.

LA CONSTRUCCIÓ DE BAETULO: LES CLAVEGUERES

La construcció d’una ciutat en època romana implicava, també, la planificació d’una completa xarxa de clavegueram que garantia la salubritat dels carrers i dels habitants.

A l’espai Termes-Decumanus de Badalona hem conservat una bona part de la xarxa de clavegueram de l’antiga ciutat romana de Baetulo. L’arqueòloga del Museu, Clara Forn, ens explica com es construïa i com funcionava aquesta infraestructura.

ELS JOCS A L’ÈPOCA ROMANA. LA PRIMERA INFANTESA

El joc sempre ha estat per als infants un entreteniment, però també un aprenentatge que els ajudava a entendre el món i a imitar-lo. Veurem com alguns aspectes no han canviat tant des d’època romana fins a l’actualitat i que, fins i tot, molts jocs i joguines són més semblants als nostres del que ens pensem.

La Roser, del Grup de Reconstrucció histórica de Badalona, ens explica en aquest vídeo com eren els jocs i distraccions dels més petits.