Sabies que…? Preguntes i respostes de l’11 al 15 de maig

Des de fa unes setmanes, us estem proposant un joc molt senzill via facebook i també aquí al web. És una proposta d’entreteniment molt senzilla. Us plantegem diàriament -de dilluns a divendres- una pregunta per tal que poseu a prova la vostra capacitat investigadora. Cada dia publiquem una nova pregunta i la resposta del dia anterior.

És com un petit repte personal, no cal que ens envieu la resposta al Museu, només us caldrà confirmar l’endemà a la nostra pàgina si la resposta que heu pensat és -o no- encertada.

Tot plegat un petit passatemps que us volem oferir aquests dies en què, com que el Museu està forçosament tancat, reforcem la comunicació a través del web i de les xarxes.

Animeu-vos a participar-hi!!

CONSULTAR LES PREGUNTES I RESPOSTES DEL 25 AL 27 DE MARÇ

CONSULTAR LES PREGUNTES I RESPOSTES DEL 30 DE MARÇ AL 3 D’ABRIL

CONSULTAR LES PREGUNTES I RESPOSTES DEL 6 AL 10 D’ABRIL

CONSULTAR LES PREGUNTES I RESPOSTES DEL 13 AL 17 D’ABRIL

CONSULTAR LES PREGUNTES I RESPOSTES DEL 20 AL 24 D’ABRIL

CONSULTAR LES PREGUNTES I RESPOSTES DEL 27 AL 30 D’ABRIL

CONSULTAR LES PREGUNTES I RESPOSTES DEL 4 AL 8 DE MAIG

 

PREGUNTA DEL DIA 11 DE MAIG

Avui és Sant Anastasi, patró de Badalona, i ja sabeu que, segons la tradició, aquest sant era un soldat romà de la guàrdia pretoriana de Dioclecià.
 
Parlant de soldats… no sabeu pas què és aquest objecte que forma part dels fons d’època romana del nostre Museu, i quin era el seu significat?
 
Com sempre, us recordem que aquest joc es planteja com un petit repte personal, no cal que ens envieu les vostres respostes, només que demà comproveu en aquesta pàgina si heu endevinat o no la resposta.
 
Bon dilluns!

RESPOSTA DEL DIA 11 DE MAIG

Tot i que disposem d’escassa informació sobre la presència de soldats romans a la nostra ciutat, tenim diverses peces que ens la documenten, i una de les més significatives és aquesta figureta que segurament formava part de la decoració d’un estendard. Simbolitza el TROFEU obtingut amb la victòria a la batalla.

Els romans tenien una manera clara de manifestar les seves victòries. Més enllà de rituals religiosos, hi havia el símbol de la victòria, un pal clavat a terra -a vegades en forma de creu- on es penjaven les armes, els escuts, els cascs… dels enemics derrotats. Representacions similars a la de la peça de Badalona, les trobem al revers d’algunes monedes, a la columna trajana o fins i tot en un camafeu. Amb August arribà l’anomenada pax romana, però tristament les guerres a l’Imperi, per un motiu o altre, mai van deixar d’existir.

Pel que fa a l’equipament (impedimenta) dels soldats, al Museu conservem alguns elements, no tant pel que fa a la part del cos -on sobre la túnica portaven la cota de malla o bé la lorica segmentata (a partir del segle II dC)-, ni tampoc tenim cap casc. Del calçat (caligae), conservem una petjada en una teula , on podem apreciar la distribució de les tatxes a la sola de la sabata per tal de tenir més adherència en el camp de batalla. I tenim també mostres pel que fa a l’armament.


Per començar, tenim una espasa (spatha) de ferro, en el nostre cas potser un gladius hispaniensis, fruit d’una hibridació entre l’espasa de La Tène celtibèrica (una espasa llarga d’entre 75 i 90 cm) i la falcata ibera (espasa curta d’uns 50-60 cm), que adopten els romans en arribar a la península Ibèrica, i que és ideal per al combat cos a cos. A Catalunya, l’espasa tipus La Tène està àmpliament documentada en època ibèrica (53 exemplars per només 5 falcates, molt més presents passat l’Ebre). Tot i que no s’aprecia gaire bé, a l’espasa de Baetulo, es conserven restes de la funda, anomenada beina, que en aquest cas era de fusta i ferro.

 

També conservem un punyal o daga (pugio) sencer. Era una arma que tant portaven els soldats com els cavallers i senadors, i s’associa a assassinats i suïcidis. Recordeu l’assassinat de Juli Cèsar a l’entrada del senat un idus de març del 44 aC? Doncs es va fer amb uns quants punyals molt semblants al de Badalona. Aquest és també de tradició celtibèrica i té una cronologia que, en el nostre cas, podria ser el segle II-I aC. N’hi ha d’altres al Turó del Vent, a Llinars del Vallès (on també se’n conserva la beina), i al Turó de les Maleses, a Montcada i Reixach, tots ells de ferro.

 

A les nostres col·leccions hi ha, així mateix, una punta de llança (hasta) i un aristol de ferro, que és la part de baix de la llança, també acabada en punxa per clavar-la a terra o, si calia, per usar-la punxant l’enemic. Els romans, a més de la llança, tenien dos tipus d’armes llancívoles més: la javelina més pesada (pilum) i una altra javelina més lleugera.

També s’han conservat projectils de fona (glandes), unes peces de plom de forma cònico-romboïdal que es llançaven amb una eina consistent en una corda o pell que permetia projectar els objectes a llarga distància. Els foners balears van ser famosos per la seva destresa amb aquesta arma. Van participar en les guerres púniques, en un primer moment al costat dels cartaginesos, però també ho van fer al costat dels romans, ja que ho feien com a mercenaris, i també van estar presents com a tropes auxiliars d’infanteria lleugera amb Juli Cèsar a la Guerra de les Gàl·lies. La fona era una de les armes més mortals, però l’interval entre projectil i projectil era més gran que el de les sagetes i dards, i a poc a poc, va anar caient en desús.

Finalment, no volem deixar de parlar de la cavalleria. Els genets sempre utilitzaven un espasa llarga molt semblant a la que conservem al Museu, potser fins i tot més llarga. D’aquesta secció de l’exèrcit conservem alguns elements de la indumentària metàl·lica que portaven els cavalls, principalment la part dels frens de bronze que el cavall portava al morro, però sobretot, les decoracions que anaven penjades de les plaques que lligaven les diferents corretges de pell de l’arnès. Totes tenen formes i mides diferents: romboïdals, trilobulades, mitges llunes… Donaven rang i categoria al cavall, però sobretot a qui el muntava.

Les guerres sempre arriben a un final, en què hi ha guanyadors i perdedors, i els romans van dominar durant cinc segles la Mediterrània, en bona part, gràcies a l’exèrcit, als seus mercenaris, i a les armes que tenien.

#museusacasa #Museubdnquiz #sabiesque #joemquedoacasa

 

PREGUNTA DEL DIA 12 DE MAIG

Sabeu qui és l’autor d’aquest plànol de la vila de Badalona, el més antic que es conserva que reflecteix la part urbana del territori?

#museusacasa #Museubdnquiz #sabiesque #joemquedoacasa

 

 

RESPOSTA DEL DIA 12 DE MAIG

L’autor del plànol és JAUME SOLÀ I SERIOL (Badalona 1845-1880). Va ser sacerdot, format al Seminari de Barcelona i ordenat a Girona, i va celebrar la primera missa a l’església de Santa Maria de Badalona. Llicenciat en Filosofia i Lletres el 1877, també va treballar com a mestre a l’escola que tenia el seu germà Josep. Va escriure diversos treballs sobre la vila, el més destacat dels quals, titulat Millores de Badalona, va obtenir el premi de l’Ajuntament en el certamen organitzat per El Eco de Badalona el 1880. Fou també l’autor d’un plànol de la localitat, fet l’any 1878 –tot i que n’hi ha diverses versions amb diferents dates–, que és el més antic que es conserva que abraça tota la zona urbana.
 
El plànol, on a banda del nucli urbanitzat també es pot veure part de la rodalia, mostra una vila de petites dimensions, que amb prou feines va més enllà del Dalt de la Vila i els barris de Baix a Mar –bàsicament Centre i Casagemes. A la franja costanera de ponent ja s’hi observen algunes edificacions que corresponen a les primeres fàbriques que s’estaven instal·lant en aquesta zona, on es concentraria ben aviat un important nombre d’indústries, sobretot químiques. Poc temps més endavant, i justament gràcies al desenvolupament industrial, la vila creixeria enormement. El 1895 ja s’aprovaria un pla d’eixample –l’anomenat Pla Pons- per posar ordre a aquesta expansió urbana, i el 1897 Badalona rebria el títol de ciutat.
 
Van ser també personalitats notables els germans de Jaume, Josep (1843-1906), metre i alcalde de Badalona (1872 i 1873), i Baldomer (1845-1880), metge, doctor en ciències exactes i poeta. Aquest darrer i el mateix Jaume tenen, cadascun, un carrer a Badalona que porta el seu nom.
 
Per a més informació:
 
 

PREGUNTA DEL DIA 13 DE MAIG

Durant una excavació a la ciutat romana de Baetulo es va recuperar l’os d’un gran mamífer que podeu veure a l’exposició permanent del Museu de Badalona.

Sabríeu dir quin animal era?

#museusacasa #Museubdnquiz #sabiesque #joemquedoacasa

 

 

RESPOSTA DEL DIA 13 DE MAIG

Es tracta d’una balena. De fet, aquests cetacis són l’espècie de mamífers més grans del planeta. Però què hi feia una balena a Baetulo?

L’any 2005, en una intervenció arqueològica a la riera d’en Matamoros, en un mur enderrocat, va aparèixer un element que no es va poder identificar. Semblava un os, però no pesava gaire. Un cop analitzat per una arqueòloga especialista en fauna, es va determinar que pertanyia a una vèrtebra de balena. Per les seves dimensions i les marques d’ús, creiem que podria haver estat utilitzat com a fusta de tall en alguna botiga de queviures i que posteriorment es va reutilitzar com a material per a la construcció d’un mur.

Els coneixements que tenien els romans sobre aquests cetacis es remunten als heretats del filòsof grec Aristòtil, que els va estudiar i va donar a la balena el nom de ketos, del qual deriva la paraula cetaci, que en grec significava monstre marí. Eren uns animals molt temuts.

Ja dins la cultura llatina, Plini el Vell en parla a la seva obra Història Natural, però més que fer-ne una descripció científica, recull moltes creences de l’època. D’altra banda, els romans ja sabien que els cetacis no eren com els peixos, sinó que utilitzaven els pulmons per respirar.

Un equip d’arqueòlegs va documentar, en una indústria de salaó del jaciment de Baelo Claudia (Bolonia, Cadis), diverses vèrtebres de balenes processades. En un estudi científic publicat l’any 2018, es va analitzar l’ADN d’aquestes vèrtebres i d’altres aparegudes en contextos romans de l’estret de Gibraltar i es va concloure que pertanyien a balenes grises i franques glacials, dues espècies que fins ara no s’havien documentat en aquestes aigües.

Tot i que la tecnologia romana no els permetia la caça de balenes en alta mar, es creu que aquestes espècies, que buscaven refugi amb les seves cries a les aigües càlides de l’estret, devien ser les que caçaven a mà amb vaixells i arpons prop de la costa.

El més probable és que la vèrtebra trobada a Baetulo provingués d’un exemplar avarat a la platja o capturat ja mort pels pescadors de la ciutat. L’os recuperat es pot veure a l’exposició permanent del Museu.

#museusacasa #Museubdnquiz #sabiesque #joemquedoacasa

Fragment d’un mosaic del s. III aC amb la figura d’un ketos o monstre marí

 

Jaciment de Baelo Claudia (Bolonia, Cadis)

 

PREGUNTA DEL DIA 14 DE MAIG

El mercat del divendres, que ja és centenari, ha canviat d’ubicació a mida que passaven els anys, els hàbits de consum i la mateixa ciutat de Badalona.

Reconeixeu on es feia el mercat del divendres l’any 1967, any quan es feu aquesta fotografia?

#museusacasa #Museubdnquiz #sabiesque #joemquedoacasa

 

RESPOSTA DEL DIA 14 DE MAIG

El lloc on es feia el mercat que apareix a la fotografia és la plaça dels dels Països Catalans, davant de l’edifici dels salesians, on justament s’hi havia traslladat l’any anterior, o sigui, el 1966.

El mercat del divendres, que ja és centenari, ha canviat d’ubicació a mesura que, amb el pas dels anys, s’alteraven també els hàbits de consum i les característiques de la mateixa ciutat.

Un dels llocs on es va celebrar més temps va ser al carrer dels Arbres i a la Plana, punt, aquest darrer, on s’acabaria concentrant. Aquest mercat, ple d’ambient i de vida, va quedar molt ben reflectit a la pel·lícula filmada per Carles Nyssen el 1928, quan l’espai de la Plana ni tan sols estava urbanitzat i encara s’hi podia veure la masia de Cal Corb, enderrocada el 1953. Sabem també que, just el 1952, hi havia gairebé 150 parades.

#museusacasa #Museubdnquiz #sabiesque #joemquedoacasa

 

Mercat del divendres a la plaça Països Catalans (Joaquim Font/MB.AI. Fons Joaquim Font)

 

PREGUNTA DEL DIA 15 DE MAIG

La mostra La gran il·lusió. El cinema a Badalona 1898-1975 que es va poder veure al Museu de Badalona va ser un sentit homenatge al setè art que també va permetre’ns recuperar la història de les sales de cinema de la nostra ciutat.
 
Avui us proposem trobar el nom de 10 d’aquestes sales a la nostra sopa de lletres del divendres.
 
Molta sort!
 
Descarregar la sopa de lletres: http://ves.cat/et3x
 

RESPOSTA DIVENDRES 15 DE MAIG

Enmig de tota la celebració del Dia Internacional dels Museus, no us penseu pas que ens oblidem del nostre petit repte diari… avui ens toca resoldre la sopa de lletres amb els noms de 10 cinemes de Badalona.

Els que apareixien a la sopa són: ARTIGAS, AYA, BADALONA, CERVANTES, MARQUINA, MARY, NOU, SALUT, VERBENA i PRINCIPAL.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *