Localitzat un plànol geomètric de Badalona, del segle XIX

L’advocat Jordi Ballesteros, que fa uns anys va trobar i va donar a conèixer un mapa francès de l’any 1697 que situava la vila de Badalona i el territori del seu entorn (un mapa conservat als arxius de Versalles), ha descobert ara un plànol geomètric de la vila de Badalona, que data del 1839 i que és la primera representació gràfica a escala que es coneix d’una part del nucli urbà de Badalona.

Aquesta joia, sobre la qual el mateix Jordi Ballesteros té previst de publicar-ne un article al proper número de la revista Carrer dels Arbres, es conserva a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, a Madrid.

En el plànol es contemplen, en volum, els carrers i les cases construïdes, el recorregut de les rieres de Canyet i de Sant Jeroni, l’espai de la urbanització Maignon (on tot just començava a construir-s’hi) i els edificis principals: l’església, les cases consistorials, les places. També s’hi veuen les dunes del sorral.

Caldrà esperar un temps per saber-ne tots els detalls. De moment gaudim de la vista del primer plànol de Badalona.

 

Pla geomètric de la vila de Badalona. Autor: Juan Soler y Cortina. 1839. Núm. inventari A-1800. Real Academia de Bellas Artes de Sant Fernando. Madrid

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *