Descobertes les restes de dues noves domus al carrer del Temple

L’excavació arqueològica, que s’ha portat a terme al solar on es començarà a construir un edifici d’habitatges, aporta noves dades sobre el passat romà i medieval de la nostra ciutat

Els treballs arqueològics portats a terme al solar del carrer del Temple han permès documentar les restes de dues domus romanes. Al peristil del pati d’una de les cases es va localitzar una ara –altar de pedra amb forma de pedestal utilitzat en les cerimònies religioses-. La troballa ha estat tota una sorpresa en constatar que la peça és idèntica a una altra que es va trobar l’any 1969 al mateix solar, i que podem veure al Jardí de Quint Licini. És poc freqüent localitzar en una mateixa casa dues ares votives utilitzades de manera simultània. Això, i el magnífic vas d’alabastre que també es va trobar a la mateixa àrea, ha obert diverses hipòtesi de treball sobre pràctiques rituals, en les quals s’està treballant.

 

 

L’altre element que ha permès recuperar aquesta última fase de l’excavació és una estructura que s’interpreta com a mur de contenció que sostenia l’aterrassament de la part més elevada del turó, allà on els romans construïren el temple de Baetulo, del qual es conversen restes a la nau dreta de l’església de Santa María. Hem de tenir molt present que part de la Sagrera medieval ocupa l’espai on estava el fòrum de Baetulo.

Tot i tractar-se d’una construcció de tècnica poc acurada, aquest és un dels pocs elements estructurals d’època medieval que, a hores d’ara, s’han trobat a Badalona. Aquesta estructura, juntament amb la presència d’altres dels segles XVIII-XIX (vegeu enllaç a la part inferior de la nota), ens mostra com va anar creixent la ciutat un cop Baetulo va ser abandonada.

Les restes documentades descrites quedaran cobertes i conservades sota la fonamentació del nou edifici i les peces passaran a formar part del fons del Museu de Badalona.

Descarregar nota de premsa

 

 

https://www.museudebadalona.cat/intervencio-arqueologica-al-carrer-del-temple/

Per a més informació:

Museu de Badalona

Departament de Difusió

934644911

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *