Qui és qui a Sant Jeroni de la Murtra. Aprenem a llegir les imatges
Heu sentit a dir que una imatge val més que mil paraules? Tots en sabem una mica d’això si pensem en les marques que ens acompanyen cada dia. Distingim de lluny un iphone 8 d’un 12Pro, diferenciem unes Nike d’unes Adidas al primer cop d’ull i ningú us colarà mai uns auriculars del mercat fent-los passar per uns airpods. Als nostres avantpassats els passava una mica el mateix però amb tota una altra mena de coses… Sabíeu que eren capaços de distingir a ulls clucs i sense gaire perill d’equivocar-se, la identitat d’un personatge religiós només fixant-se en els atributs que portava? Una noia amb una safata amb dos ulls? Santa Llúcia! Un senyor barbut amb una clau? Sant Pere!
I és que en èpoques en què la majoria de la població no sabia llegir, les imatges eren la millor forma de comunicació amb el poble. Els egipcis, els grecs i els romans van posar les bases d’un sistema de representacions gràfiques que el Cristianisme, durant l’edat mitjana, va acabar perfeccionant del tot, tal i com demostra el fet que hagin perdurat més de 2.000 anys.
Us convidem a redescobrir aquest codi de representacions artístiques a partir d’una de les joies del gòtic que es conserva a Badalona: el monestir de Sant Jeroni de la Murtra.
Junts estudiarem les pistes, els detalls i els atributs que us permetran reconèixer cadascun dels personatges que s’amaguen al claustre d’aquest magnífic monestir, més ràpid del que descarteu una dessuadora d’imitació!
Destinataris
Educació primària, secundària obligatòria i postobligatòria, i públic general.
Activitat per a grups
Reserva prèvia.
Durada
1 hora.
Si vols rebre més informació sobre aquesta activitat, contacta amb nosaltres i t’informarem.