149 anys del naixement d’Alexandre Cardunets

El 13 de novembre fa 149 anys que va néixer Alexandre Cardunets i Cazorla (Barcelona 1871–Badalona 1944), i per commemorar-ho, comentem una de les obres signades per ell, conservada a les col·leccions del Museu. 

Motos i sidecars Pàtria

[1922-1936]

d’Alexandre Cardunets i Cazorla (Barcelona 1871–Badalona 1944)

Un motorista amb un acompanyant, assegut al sidecar, circula per la carretera d’una zona muntanyosa, on es poden veure arbres i, situat al fons d’una vall, un poblet amb una església i un castell. La perspectiva indica que el camí fa pujada, i que la moto hi circula de forma segura i sense dificultats.

Com es dedueix del que es pot llegir a la part superior i inferior de l’obra, es tracta d’una aquarel·la publicitària (per fer-ne un cartell o potser un anuncia a lapremsa) de les motos i sidecars Pàtria, que es van fabricar a Badalona entre els anys 1922 i 1936, i que van aconseguir un notable prestigi.

El Museu conserva una altra versió d’aquesta obra, que és idèntica pel que fa al dibuix, però sense acolorir (MB inv. 14542).

L’autor, Alexandre Cardunets, era dibuixant, gravador i pintor. Es va formar a Llotja i a diferents països europeus. Va ser fundador dels Amics de l’Art Vell i president del Foment de les Arts Decoratives (1923) i del Reial Cercle Artístic de Barcelona (1927).

El Museu de Badalona conserva diverses pintures, dibuixos i gravats fets per Cardunets, entre les quals destaquen el retrat de Francesc Macià, diversos paisatge i set litografies de la sèrie, molt apreciada, que l’artista va dedicar a vistes urbanes de la Barcelona antiga.

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *